Ceny plynu v Európe v pondelok prudko klesli

29.08.2022 Celý región

Amsterdam 29. augusta (TASR) - Ceny zemného plynu v Európe v pondelok výrazne klesli po náraste o takmer 40 % v minulom týždni. Ich oslabenie bolo najprudšie od apríla. Nemecko totiž oznámilo, že plní zásobníky rýchlejšie, než plánovalo.

Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci v pondelok ráno na burze v Amsterdame padol až o 16 % na 286 eur za megawatthodinu (MWh). Neskôr zmazal časť strát a o 8.20 h SELČ sa obchodoval s mínusom 12 % po 297 eur za MWh.

Zásobníky plynu v Nemecku sa rýchlo plnia, uviedol spolkový minister hospodárstva Robert Habeck. Pôvodne mali byť v októbri naplnené na 85 %, čo by malo byť splnené už v septembri, uviedol Habeck v nedeľu (28. 8.).

Situácia na európskom trhu s plynom však zostáva mimoriadne napätá. Región bojuje sa najhoršou energetickou krízou za desaťročia, ktorá jeho ekonomiku zrejme stiahne do recesie.

Európske vlády prijímajú opatrenia na zmiernenie rastu cien energií. Doteraz na tieto balíky pomoci vyhradili celkovo asi 280 miliárd eur, čo však nemusí stačiť. Česko, ktoré začiatkom júla prevzalo rotujúce predsedníctvo EÚ, zvolá mimoriadne zasadnutie ministrov energetiky, na ktorom sa bude hovoriť o spoločných opatreniach.

Takisto sa zvyšujú obavy, že Rusko, ktoré avizovalo že od 31. augusta do 2. septembra na tri dni pre údržbu kompletne zastaví dodávky cez plynovod Nord Stream 1, ich už neobnoví.
 

Vyberte región

mark